The Challenge

14298254854_92b4223031_b

CC-BY OpenDataInstitute

Op 10 november 2014 organiseerde SURFacademy een bijeenkomst waarin 6 aanbieders van leeromgevingen op basis van een voorgeschreven onderwijsontwerp een cursus in hun eigen leeromgeving ontwikkelden en presenteerden die aan belangstellenden van hogescholen en universiteiten. Die belangstellenden kregen zo de kans om zich in 1 dag te oriënteren op het inrichten van de digitale leeromgeving.

Klik hier voor de videoregistratie. De 6 leveranciers van de Learning Management Systemen (LMS) waren:

  • Canvas

Oplossing voor LMS en Moocs (Canvas network) • Sterke punten: europese cloud, gebruiksvriendelijkheid, open platform • Van flipped classroom naar student als architect van hun eigen leren.

Gebaseerd op sociaal constructivisme • Groep is arena van leren, bron van kennis en groep stimuleert elkaar • Interactiesleutelwoorden: intimicy en immediacy (digitale nestwarmte) • Veel forum mogelijkheden

  • Elevate

Moodle met een sterk design • Gebaseerd op een onderwijskundig ontwerp • Learning analytics, internationaal, schaalbaar • Dashboard voor voortgang studenten • Gebruiksvriendelijk: grote docenten- en studententevredenheid

Complexe processen begrijpelijk en beheersbaar maken • Leerplatform en contentsysteem • Uitgewerkte projectruimte • Portfolio • Mobile app in ontwikkeling • Sterke kant: op persoonlijk niveau een opleidingsroute maken

Cursio biedt dienst: open online cursussen voor studiekiezers • Open source software Sakai • Functionaliteit is deelset van wat zou kunnen • Cursio helpt instellingen bij het ontwikkelen van online cursussen • Advies: niet in producten denken maar in diensten

Totaalproduct met vele mogelijkheden • Presentatie van Bb collaborate • Ervaring leert: ‘adoptions can be improved’ • Nieuw versie per 2015: met o.a. My profile, recente activities, courselist

De conclusie na de presentatie was:

  • Hoe meer functionaliteit, hoe completer het LMS; zit grens aan i.v.m. gebruiksvriendelijkheid
  • LMS’en hebben grotendeels dezelfde functionaliteit; gebruikerservaring hangt af van hoe je het implementeert
  • Hoe LMS uiteindelijk gebruikt wordt hangt af van wijze waarop docenten het kunnen inzetten: ondersteuning nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *