Minicolleges Leren Leren

Waarom kun je beter je markeerstift weggooien als je écht iets wilt leren? Wat moet je de dag voor je tentamen doen behalve leren? Kun je nu beter wel of niet multitasken? Waarom is het zo moeilijk om beslissingen over je toekomst te nemen? De week voor kerst gaven onderzoekers van het Welten-instituut van de Open Universiteit mini-colleges bij de Universiteit van Nederland waarin ze deze vragen beantwoordden.

Klik op de afbeeldingen om de opnames te bekijken.

ou_jeromegijselaers

Slapen met je studieboek onder de kussen? Een uur van tevoren nog even heel hard stampen? Of juist een dag pure ontspanning voordat je je tentamen ingaat? Jérôme Gijselaers geeft je gouden studietips die weinig met leren te maken hebben.

 

ou_marinkakuijpers

Terwijl de hormonen door je lijf gieren en je vooral bezig bent met die ene jongen of dat ene meisje uit klas H2c, moet je tussen de bedrijven door ook nog even een studiekeuze maken. Prof. dr. Marinka Kuijpers vertelt je waarom je als puber dit soort beslissingen beter even kunt uitstellen.

 

ou_martijnwackers

Vijftien minuten lang geboeid naar dit college luisteren en achteraf alles kunnen navertellen. Klinkt onmogelijk, maar Martijn Wackers doet er onderzoek naar en gaat je op geheel eigen wijze laten meemaken hoe dát kan.

 

ou_ginocamp

Onmisbaar in elke etui is de vertrouwde, gele marker. Lekker opvallend zodat alles wat belangrijk is, direct in het oog springt. Toch? Psycholoog dr. Gino Kamp vertelt je in dit college waarom hij minder overtuigd is van het effect.

 

ou_paulkirschner

Terwijl je aan dat belangrijke essay werkt heb je ook nog achttien andere tabbladen openstaan. Natuurlijk je wetenschappelijke bronnen, maar ook Facebook, internetbankieren, je mail, en je whatsapp staan te knipperen. Handig, want zo ontgaat je niets. Toch? Prof. dr. Paul Kirschner vertelt je de do’s en dont’s van multitasken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *