Minicolleges over slimme computers

Kun je de wereld beter maken door te gamen? Kan een computer straks jouw vragen perfect beantwoorden? Kan een robot de emoties in jouw stem herkennen? Deze en andere vragen over de steeds slimmer wordende computers beantwoorden onderzoekers van Nederlandse universiteiten bij de Universiteit van Nederland.

Klik op de afbeeldingen om de opnames te bekijken. Daar vind je ook een kennislink met meer informatie over het betreffende onderwerp.

Hoe slimmer de computers worden, hoe meer angst er begint op te borrelen. Want wat nou als computers voor zichzelf gaan denken en uiteindelijk de wereld zullen veroveren? Prof. dr. Eric Postma (Tilburg University) zal ons hier alles over vertellen en kan ons misschien zelfs een beetje geruststellen!

In ons dagelijks leven gaan we steeds meer robots zien. Robots die helpen met het huishouden, koken of als gezelschapsmaatje. Klinkt rooskleurig, maar volgens Pim Haselager (Radboud Universiteit) hebben we enerzijds te hoge verwachtingen en onderschatten we tegelijk de impact van een robot in ons huis.
Zou een robot dan misschien echt kunnen begrijpen wat er gaande is? Het klinkt bijna als een echt mens: een robot die kan herkennen of je boos of blij bent. Spraakonderzoekster Khiet Truong (Universiteit Twente) vertelt ons hoe de communicatie tussen een robot en een mens mogelijk is.
Zelf nadenken is straks misschien wel overbodig. Grote kans dat de computer straks elke vraag voor je kan beantwoorden. Prof. dr. Frank van Harmelen (Vrije Universiteit) is informaticus en vertelt hoe de computer steeds wijzer wordt.
De ontwikkelingen op het gebied van digitaal spel gaan snel. Slimme algoritmes dompelen je onder in een wereld waar alles mogelijk is. Hoogleraar Ben Schouten (Technische Universiteit Eindhoven) ontwerpt games en vertelt over de kansen die hij ziet in game design.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *